De titel is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van je blogpost. Je kunt nog zo’n prachtig artikel geschreven hebben, maar als de titel niet aantrekkelijk is, leest niemand het. Dat is natuurlijk zonde. Daarom hebben we een aantal tips om een goede blogtitel te maken, zodat je de aandacht van je publiek trekt!

Gebruik oneven cijfers in je blogtitel

Steeds vaker betrappen we ons erop dat we sneller klikken op een titel waar een cijfer in staat dan op een titel zonder cijfer. Waarom? Onze hersenen houden van cijfertjes. Je klikt waarschijnlijk eerder op een blogartikel met de titel ‘In 7 stappen naar meer klanten’ dan wanneer er staat ‘Nieuwe klanten werven’. Bij het eerste artikel weet je dat je 7 stappen leest die je moet doorlopen om meer klanten te krijgen, terwijl er bij de tweede titel niets duidelijk is. Als je cijfers gaat gebruiken, kies voor oneven getallen. Dit werkt beter, het wijkt namelijk af. En schrijf niet ‘zeven’, maar ‘7’.

Richt je tot de lezer

Spreek je lezers in de titel aan door gebruik te maken van de woorden ‘u’ of ‘je’. Hierdoor maak je de titel meteen een stuk persoonlijker en voelt de lezer zich aangesproken. Ook vragen stellen helpt om de aandacht van de lezer te trekken. Voorbeelden: ‘Waarom zou je zakelijk moeten bloggen?’ of ‘5 manieren om je klanten tevreden te houden’.

Geef antwoord op de vraag ‘What’s in it for me?’

Mensen moeten een reden hebben om je blogpost te lezen. Als ze er bijvoorbeeld iets van leren of antwoord krijgen op een vraag waar ze al jaren mee lopen, heb je de goede titel gekozen. Je geeft gemakkelijk antwoord op vragen van mensen door onder meer de woorden: tips, redenen, ideeën, feiten, stappen en lessen te gebruiken. Een voorbeeld: ‘3 tips voor een betere website’ of ‘Zakelijk bloggen: 7 redenen om nu te beginnen’. Daarnaast kun je ook in de titel positieve en negatieve woorden verwerken, zoals niet, nooit, mislukken, beste, mooiste, simpel, fouten en gevaren. Enkele voorbeelden: ‘De 5 beste tools voor online marketing’ of ‘Laat je reclame nooit meer mislukken met deze tips’.

Gebruik ‘fouten’ in je blogtitel

Nee, we bedoelen hiermee niet dat je fouten in je titel moet maken. Dat zorgt er juist voor dat mensen je blog niet lezen, omdat taal- of spellingsfouten heel slordig zijn en vervelend lezen. Maar wat bedoelen we wel? Niemand houdt ervan om fouten te maken, dus gebruik dit woord in je titel. Enkele voorbeelden: ‘3 fouten die je maakt tijdens een sollicitatiegesprek’ of ‘Maak nooit meer deze dt-fouten’.

Wees zo specifiek mogelijk

De titel ‘Gezonde werkplek’ zegt eigenlijk niets. Waar gaat het artikel over? Krijg je informatie over waarom een gezonde werkplek belangrijk is, hoe je een gezonde werkplek maakt of voorbeelden van gezonde werkplekken? Deze titel roept te veel vragen op en zal de lezer niet snel overtuigen. Een titel als ‘In 5 stappen naar een gezonde werkplek’ of ‘Maak je werkplek gezonder met deze tips’ is veel beter. Als je deze titels leest, weet je wat je kunt verwachten. Let wel op dat je de belofte die je in de titel maakt ook nakomt!

Let op: Bij het maken van een titel moet je altijd je doelgroep in je achterhoofd houden. Klikken zij niet op negatieve titels? Of willen ze niet aangesproken worden met ‘je’? Dat kan! Het is daarom belangrijk om je af te vragen wat bij je doelgroep past. En je hoeft niet in iedere titel bovenstaande tips te verwerken, want als je onze blogtitel bekijkt hebben we er bijvoorbeeld geen cijfer in staan. Afwisseling is het sleutelwoord. Succes!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het schrijven van je blog? Bel 023 8887361 en we helpen je graag verder!