Goed geschreven websiteteksten zijn cruciaal voor de naamsbekendheid van uw bedrijf en de online vindbaarheid. Daarnaast zorgen goede teksten ervoor dat bezoekers converteren naar klanten en de omzet verhoogd wordt. Helaas zien wij dat bij veel bedrijven de kwaliteit van websiteteksten niet op niveau is, waardoor ze veel klanten en omzet mislopen.

Websiteteksten bevatten vaak geen duidelijke boodschap. Hierdoor weet de bezoeker niet wat hij precies leest en wat de bedoeling is. Het gevolg: de bezoeker haakt af en u bent een potentiële klant kwijt. Naast een onduidelijke boodschap komt het gebruik van vakjargon ook vaak voor. De boodschap wordt hierdoor saai, onduidelijk en niet authentiek. Met professionele, pakkende teksten kunt u voorkomen dat u klanten verliest door slechte websiteteksten. Hieronder hebben wij een aantal punten opgeschreven waar u op kunt letten bij het schrijven van websiteteksten.

Websiteteksten moeten kort 

Websitebezoekers scannen een site, ze lezen snel of er informatie staat waar ze naar op zoek zijn. Als uw websiteteksten lang zijn, haken bezoekers meteen af. Daarom moeten alle websiteteksten kort en krachtig zijn. Schrijf in een aantal zinnen op wat u te bieden heeft. Zo helpt u niet alleen de bezoeker, maar ook uzelf. De kans dat een bezoeker een klant wordt is met een korte en krachtige websitetekst veel groter dan met een lang, onoverzichtelijk verhaal. Probeer ook de informatie die u wilt vertellen in te delen in alinea’s. Behandel één onderwerp per alinea om het overzicht te behouden. Zo blijven de teksten gemakkelijk leesbaar voor uw bezoekers.

Verklap niet meteen alles

Een bezoeker moet een reden hebben om uw website te bezoeken en te ontdekken. Zorg er daarom voor dat u niet alles meteen in de titel of metabeschrijving verklapt. De bezoeker zo lang mogelijk op uw website houden is natuurlijk het doel. Hij moet erachter komen wat u allemaal te bieden heeft. Daarom kunt u het beste alle belangrijke informatie opknippen en overzichtelijk ‘verspreiden’ aan de hand van websiteknoppen of links in uw website. Zo houdt u uw website ook overzichtelijk en leesbaar.

Richt op de inhoud

Om de aandacht van de lezer te trekken én te houden, moet u meteen to the point komen. Val met de deur in huis, vertel wat u wil vertellen en draai er niet omheen. Zorg ervoor dat al uw websiteteksten inhoud hebben, dat ze écht ergens over gaan. Maak ook goede inhoudelijke koppen en tussenkoppen. De kans dat u de aandacht van de lezer trekt is hierdoor veel groter.

Maak een duidelijke CTA

Als bezoekers uw websiteteksten hebben gelezen is het natuurlijk de bedoeling dat ze tot actie komen, dat ze uw product kopen of uw dienst willen gebruiken. Dit kan bereikt worden door een call to action (CTA). U kunt bijvoorbeeld CTA-buttons maken verdeeld over uw website. Zo hoeft uw klant niet de hele website af te speuren om een aankoop te doen. Een aantal punten om op te letten: de button moet ook echt een button zijn, zorg voor genoeg ruimte rondom de button zodat die opvalt, geef de button een opvallende kleur en maak ‘m kort en krachtig.

Denk niet alleen in zoekwoorden

Let op: tegenwoordig horen we vaak dat een tekst SEO-proof moet zijn en veel zoekwoorden moet bevatten. Zoekwoorden in teksten gebruiken kan natuurlijk geen kwaad, want uw website wordt hierdoor sneller in Google gevonden (alleen als u de juiste woorden gebruikt). Maar overdrijf niet! Een tekst die alleen op basis van zoekwoorden is geschreven, is niet goed leesbaar en irriteert de bezoeker. Potentiële klanten zullen de tekst minder goed snappen. Kies daarom slim uw zoekwoorden en probeer ze in uw teksten te verwerken. Ga dit niet krampachtig doen, want daar worden de teksten niet beter van!

Zelf schrijven of uitbesteden?

U kunt uw websiteteksten natuurlijk zelf schrijven, maar wij merken dat schrijven voor veel mensen erg lastig is. Niet omdat ze niet kunnen schrijven, maar omdat ondernemers vaak vastzitten in hun eigen visie en jargon. Het is daarom verstandig om iemand van buitenaf uw teksten te laten schrijven. Dit werkt verhelderend voor uw klanten. Het levert niet alleen goede teksten op, maar ook een andere manier om over uw producten of diensten te praten.

Vormgeven van uw websiteteksten

We hebben het nu alleen over teksten gehad, maar een mooi en prettig vormgegeven website is misschien wel net zo belangrijk. Een website die overzichtelijk vormgegeven is, zorgt onder meer voor een betere leesbaarheid en een fijne gebruikservaring. Dit is een heel ander onderwerp, daarom verwijzen we u hiervoor graag door naar Tone Identity.

Heeft u hulp nodig bij het schrijven van uw websiteteksten? Of bij het vormgeven van uw site? Bel ons dan op 023 8887361 of stuur een mail.